Nyheter november 2012

Kvikksølv ut av døra , foto: colourbocDet har i en tid vært et mål for ulike departement og direktorater å stoppe bruk av kvikksølv i Norge. Derfor har Klima og Forurensningsdirektoratet, KLIF, pålagt alle å redusere eller å slutte å bruke kvikksølv.

Et av tiltakene som i denne sammenheng angår oss er bruk av kvikksølv som kjemikalie i undervisning eller forskning. UiT ønsker å gjøre sitt beste og det er derfor ikke lenger tillatt å bestille eller bruke kvikksølvholdige kjemikalier på laboratorier ved UiT uten særskilt tillatelse.

Dette er noe som bioingeniørutdanningen i Tromsø faktisk har gjort i noen år. Kvikksølvholdige kjemikalier er fjernet fra våre kjemikalier.

Men vi har fortsatt kvikksølvholdige termometre og et barometer. Selv om disse ikke lenger er lov å kjøpe, så skal de heller ikke samles inn da man trenger mottaksapparat for dem. Innsamling av kvikksølvholdie kjemikalier gjelder altså bare kjemikalier og ikke kvikksølv i ren form. Så inntil videre vil termomtre være å finne i skap o.l. Og med unntak av vårt ikoniske barometer bør de ikke brukes i undervisning.